Historien

16. februar 1926 til 27. december 2009

Arkitekt Arne Vodder

Uddannet hos snedkermester Niels Vodder på skolen for boligindretning i midten af 40’erne

Videre uddannet til arkitekt i 1947 på kunstakadamiet i København med Finn Juhl som underviser og mentor.

Efter endt uddannelse startet som Arkitekt hos Hindsgaul i København og her arbejdet med blandt andet kontorindretning.

Efter ca. 1-2 års ansættelse startet for sig selv sammen med kompagnonen Anton Borg i 1950 hvor de sammen åbnede en lille tegnestue i Store Regnegade. Flyttede senere sin tegnestue til Sct. Peters stræde, Store Kongensgade og Holte.

Arbejdede i sin første tid som arkitekt med Bovirke og snedkerfirmaet Olsson, herefter fulgte samarbejder med PJ Møbler i Storeheddinge, Vamo møbelfrabrik i Sønderborg, Slagelse Møbelfabrik, Ivan Schleckter og France og Daverkosen.

Herefter startede Arne Vodder med Viggo Velin som mellemmand et meget frugtbart samarbejde med Møbelhandler og designer George Tanier, New York og Sibast Møbler, Stenstrup på Fyn i 1953. Via dette samarbejde udviklede Arne Vodder nogle af sine bedste designs i slutningen af 1950’erne og begyndelsen af 1960’erne.

I 1954 deltog Arne Vodder på Snedkerlaugets 400 års jubilæumsudstilling med stol produceret af snedkermester Alvin Olsson og i 1957 blev AV’s Skænk nr 29A produceret af Sibast Møbler, præmieret på Triennalen i Milano.

Arne Vodder designede i 60’erne og 70’erne stort set hele Sibast Møblers sortiment, men arbejdede samtidigt med Fritz Hansen, for hvem han tegnede flere sofaer, lænestole og sofaborde i denne periode. Samarbejdet med France og Daverkosen (senere France og søn og Cado) for hvem han tegnede sofagrupper og spise stuer i takt med, at Sibast Møbler mere og mere koncentrerede sig om contract markedet, fortssatte i denne periode.

Fra slutningen af 1950’erne frem til ca. 1966 deltog Arne Vodder i udviklingen af en række typehuse for typehusfirmaet Borg og Vodder Huse, der i perioden opførte mere end 1100 huse.

AV arbejdede ligeledes i 25 år som husarkitekt for Havemanns Magasin A/S.

I midten af 70’erne havde Arne Vodder et samarbejde med Erik Jørgensen Møbelfabrik for hvem han tegnde flere lænestole.

Samarbejdet med Anton Borg stoppede i 1975 og i slutningen af 70’erne var Arne Vodder udstationeret for FN i det daværende Yougoslavien som designekspert. I denne periode var Arne Vodder med til at udvikle et prisbilligt design til blandt andet Sipad, Sarajevo.

I begyndelsen af 1980’erne arbejdede Arne Vodder med Interform Collection og Xcol med en ny type lakerede møbler ligesom et samarbejde med det finske Firma Serlacius omkring laboratorie møbler men også skriveborde og reoler tog fart.

Senere i 1980’erne indledte Arne Vodder et samarbejde med Kirkodan for hvem han designede og udviklede et omfattende kvalitets program i primært havemøbler der blev produceret i Thailand.

Endelig indledtes i løbet af 1990’erne et samarbejde med Nilaus Møbler der både producerede gamle modeller, der tidligere var produceret af bl.a. Fritz Hansen(Republic Of Fritz Hansen), men også helt nye designs.

Arne Vodder havde stor succes i udlandet, og især i 50’erne og 60’erne kunne man finde hans møbler både hos Jimmy Carter i Det Hvide Hus, hos Pave Paul VI i Rom, hos Præsident Anwar Sadat i Cairo, FN i Geneve og på kontorer i internationale banker, flyselskaber samt på ambassader og hoteller verden over. Han indrettede også stormagasiner og havde mange internationale udstillinger sammen med bl.a. Verner Panton og Nanna Ditzel.

Arne Vodder har haft separate udstillinger i København, Stockholm, Bruxelles, Rotterdam, Zürich, Bern, London og New York.

I 2005 opstod igen interesse for Arne Vodder’s tidløse designs, der herefter blev produceret i et meget begrænset oplag hos Gjesten maskinsnedkeri og PJ Furniture. Idag produces forskellige klassiske designs hos Nielaus, Snedkergaarden, Erik Jørgensen og Kirkodan

Follow us on Facebook

Follow us on Pinterest